A Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány Családok Átmeneti Otthona 2007. január óta működik. Eleinte 15 férőhelyes intézmény volt, azonban az évek során a férőhelyek száma folyamatosan bővült, elérve a maximális 40 főt. A Máriakéméndi Családok Átmeneti Otthona keretein belül megvalósuló külső férőhelyek is 3 család számára biztosítanak lakhatást, ahol a családok kicsit önállóbban élhetnek. A kertes házaknak köszönhetően lehetőség nyílik kertészkedésre és állattartásra is.

2015-ben az intézménynek lehetősége nyílt bővítésre 115 millió forintos Európai Uniós és hazai pályázat segítségével. A bővítésnek köszönhetően több család befogadására vált alkalmassá az átmeneti otthon. Külön lakrészek kialakítására is sor került, ezáltal nyugodtabb, családcentrikusabb környezetbe kerültek a gondozottak. Az átmeneti otthonban játszó-, könyvtár-és tanulószobát, barkácstermet, zeneterápiás helyiséget és mosókonyhát alakítottunk ki. Emellett az udvaron játszótér is kialakításra került a gyermekek számára.

Az intézmény az ország egész területéről fogad be olyan szülőket gyermekeikkel, akiknek átmeneti elhelyezésükről kell gondoskodni a családi és szociális krízis,  lakhatási problémák, esetekben bántalmazás miatt. A gondozás ideje 1 év, mely fél évvel vagy a tanév végéig meghosszabbítható. A gondozás célja, az otthontalanság megszűntetése, a családi konfliktusok felszámolása, új lakhatás felkutatása pl.albérlet, házvásárlás, önálló életvitel megerősítése, hogy az otthonból kilépve önálló életvitelt tudjanak folytatni.

Az átmeneti otthon munkatársai az intézményvezető, 2 családgondozó, 3 szakgondozó és 1 gondozó, akik teljes odaadással fordulnak a gondozott családokhoz. 

Az átmeneti otthon a családoknak teljes körű ellátást biztosít. A családgondozó a gondozott családdal közösen gondozási-nevelési tervet készít, amit félévente felülvizsgál. A családokat, gyermeknevelési, mentálhigiénés, életvezetési, pénzbeosztási és házvezetéssel kapcsolatos tanácsokkal látja el és segíti a hivatalos ügyek intézésében, munkahely létesítésében. Nagy segítség a családok számára az Élelmiszerbanktól kapott élelmiszerek. A gondozott családok lelki és pszichiátriai segítséget kapnak az Alapítvány fenntartójától, dr. Barcsay András pszichiátertől. Az intézmény működésében fontos szerepet játszik a keresztény szemlélet. A családoknak lehetőségük van, hogy részt vegyenek Taizé-imákon, amik hozzájárulnak a lelki egyensúlyuk megtartásához. 

Az intézmény kulturális-, szabadidős programokat, kreatív foglalkozásokat biztosít a családok számára, több alkalommal túrákat és kirándulásokat szervez. A lakók számára a védőnőt és gyermekorvost hív meg az intézményvezető, akik egészségügyi tanácsadással látják el a gondozottaknak és egészséges táplálkozásról tartanak előadás.

A minden évben megtartott közös karácsonykor az alapítvány támogatóinak segítségével ajándékokat is kapnak a lakók, amik nagy örömet szereznek számukra.