Családok Átmeneti Otthona (CsÁO) Máriakéménd

2007 januárjában indult a Családok Átmeneti Otthona. A megyében élő, vagy ideiglenesen idetelepedő magyarországi családok, csonkacsaládok és várandós anyukák számára olyan ellátást biztosít, amely válságos helyzetben bentlakásos gondozást és támogatást nyújt a rászorulók számára. Az intézmény fő célja, hogy a válságos helyzetben lévő család minél előbb elegendő eszközzel tudjon kilépni az önálló életbe. Intézményünk igyekszik a hátrányos helyzetű családban megszüntetni a gyermekek veszélyeztetettségét és a szülőkkel megismertetni egy egészséges nevelési hozzáállást és egy hatékony életviteli képességet. A családok egy, maximum másfél évig tartózkodhatnak intézményünkben. Ebben az időben kell megállapítani és gyakorlatban rendelkezésre bocsátani azokat az eszközöket, amelyekre szüksége van a családnak ahhoz, hogy a jövőben önálló életet élhessen és elkerülje a további gazdasági csődöt. Néhány családnál az is kiderül, hogy hiányoznak alapvető képességek, valamint a hajlandóság saját gyermek(ek) egészséges neveléséhez. Ha ezen nem sikerül változtatni, akkor intézményünk a szülőkkel együtt indítványozza a gyermek(ek) elhelyezését.
Intézményünkben 5 munkatársat alkalmazunk. Intézményvezetőnk egyúttal gondozó is és további 4 gondozóval vagy családgondozóval dolgozik együttműködve. A törvényileg előírt jogi és pszichológiai tanácsadást társadalmi munkában látjuk el.
Gondozottainkkal való munkánkban sokszor saját határainkba ütközünk, mégis mindig újból igyekszünk szemünk előtt tartani, hogy nagy részük először léphet be egy megbízható, szeretetteljes, és szakmailag alátámasztott kapcsolatba, légkörbe. Céljainkat, tehát munkánk eredményét csak nagyon kis lépésekkel érjük el, apró sikerélményekben tapasztaljuk azonban, hogy munkánknak értelme van.
A szakmai ellenőrzésnél pozitív visszajelzéseket kaptunk, és ezért munkánkat férőhelybővítés révén 2010 januárja óta összesen 30 gondozott számára biztosítjuk.A Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítványt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja.

© 2010-2021. Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány - Honlap készítés: Webpozitív